Tuesday, 31 January 2017

Time Capsule Retreat

Assalammualaikum :)

so early 1st January 2017, me and my close friend went to Sg Lembing Pahang untuk pergi ke Time Capsule Retreat. Dengar nama tempat pon dah tauu mmg syiok!

so stay dalam 1 malam je just to have an experience.

untuk bilik capsule ni, RM139 per night



toilet semua kat luar. Ada dalam 4 toilet. Singki pon dekat luar. So kalau nak gosok gigi ke apa besttt sb masa gosok gigi tu mengadap je hutan. HEHE!

kalau sakit perut tengah malam pon takpa sb tak scary mana pon sbb ada lampu.

so aktivity yg boleh buat kt sini ialah;

1. atv
2. hiking bukit panorama
3. air terjun pelangi


aktiviti yg kiterg buat ialah pergi hiking. sbb hasrat nk pi air terjun pelangi tu kena cancel sbb air naik. sb time kitrg pergi tu musim hujan.


Ni la dia view dkt bukit panorama




Saturday, 10 September 2016

MELBOURNE

hello!

baru ada masa untuk blog for this year punya trip and its MELBOURNE! YAS!

so here the intinerary

1st May 2016


-Depart from KLIA2 @ 10:00pm

2nd May 2016

 Arrived around 9am dekat Melbourne. Sampai je kena tunggu lama sebab nak imigresen sana nak checking. Nasib baik ada Wi-Fi super lajuuu dekat airport.

So after checking tu terus collect pamphlet for maps & info2 pasal Melbourne.

 


-Beli Myki Card 
First thing first lepas checking imigresen terus beli mykicard dekat Tullamarine airport. $14

-Shuttle bas 
Pergi dekat skybus punya counter. Beli return tic $34 per person. So nanti nak balik ke Malaysia balik tak payah beli ticket bas lagi hehe.


-Elizabeth Hostel
lepastu pergi ke hostel untuk check in and buat payment. Harga untuk 6 malam dalam $139 untuk 8 beds female dormitory. Book guna Booking.com. So sampai sana baru buat payment.

-State Library
 Lepas check in, kitrg pon pergi berjalan. 1st tempat kami ke State Library. Memang lawa sangat library dorang. Feeling student sana sekejap. hehe!


 


-Flinder Street
Lepastu jalan ke Flinder Street pulak.


FLINDER STATION
Singgah beli the famous Doughnut in town, DOUGHNUT TIME!



keep walking



Waktu malam di Melbourne lagi cepat. Dalam pukul 6pm lebih cmtu dah mula gelap. Jadi malam tu kami pon jalan2 malam. Singgah beli hot chocolate dekat 7E. Harga $2


3rd May 2016
my first break first in Melbourneee!



- Puffing Billy
a MUST GO kalau datang ke Melbourne. Cara nak pi ke Puffing Billy ni senang aje. Kami naik train dari Flinder Street  and then naik train ke Belgrave. Sampai je memang dah ada direction nak ke Pufing. Best feelings bila dapat naik train and rasa macam naik train Harry Potter pulakkk sebab lalu dekat hutan and the weather pon so niceeee!

 

ticket Puffing Billy




 
train start from Belgrave to Lakeside



 

the view so breath takingggg!
Sampai sudah di Lakeside


 
-Brighton Beach
so next destination is to BRIGHTON BEACH. YASS! dari Belgrave ni kami pon pi ke Brighton Beach. Berhenti ke station Richmond and then tukar train ke Brighton Beach.





 

 Masa sampai Brighton Beach ni agak bad timing juga sebab hujan lah pulak. Masa sampai tu baru lepas hujan tapi angin kuat gila lepastu hujan skali lagi. Masa tu berteduh dekat dalam toilet je. LOL. Lepastu hujan dah reda sikit kami pon berjalan laa sampai ke train station nak balik ke Melbourne CBD.

-Dinner at Mama's Wong\
Dinner kat sini Halal, sedap dan portion dia sangat la byk. Memandangkan kami memang tak makan sangat so masa dinner tu makan macam kebulur sangat haha. So harga pon okay. Ramai jugak orang Malaysia datang makan sini.

Sampai skang teringat rasa sedap dia. fuh!

4th May 2016

H&M
H&M dia besar sangat sampai 3 tingkat okay.


- Royal Arcade
Kat sini macam tempat kedai kecik2 jual souvenir tapi tak convenient pasal harga mahal dan tak berbaloi. so masuk sini hanya mampu tengok aje lol.



 

Love the architecture

 -South Wharf DFO
Shopping at DFO. YASS!



-Stadium


 


5th May 2016

-Great Ocean Road
This journey took 5 hours juga untuk sampai ke destinasi. Jalan pon bengkang bengkok haha lol hampir rasa nak muntah tapi beraya tahan diri dari muntah lol




6th May 2016 

-Queen Victoria Market
Bermula la misi mencari souvenir untuk semua orang back in Malaysia. Agak murah juga. Baju smpi 6 helai baju, fridge magnet, keychain, koala bear and macam2. 
 
-Hosier Lane
Next destination to Hosier Lane.Memang lawa art street. along hosier lane ni memang penuh dengan art.

 

 




-Moonlit Sanctuary 

Next kami pergi ke zoo untuk melawat Koala & Kangaroo yasss! Macam biasa dari Melbourne CBD ke Moonlit Sanctuary ni dari Flinder station and stop dekat station Frankston. Sampai je naik taxi ke Moonlit Sanctuary ni. And ambik phone number taxi ni siap2 supaya masa balik boleh call and suruh dorang datang pickup.









So lepas balik dari zoo ni terus cari kedai parfum murah2 untuk orang2 yang dah pesan. Lepastu balik packing barang dah kena balik Malaysia. Sedih sangat.

so pukul 3 pagi dah kena keluar hostel dan pergi ke airport.


i truly had my best time in Melbourne. Alhamdulilah.